ABD’den NATO mesajı: Savaştan sonra ilişkimizi değerlendireceğiz

haber-gorsel

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD ve İsrail‘in İran‘a yönelik saldırılarıyla başlayan savaş sürecinde, NATO müttefiklerinden beklenen desteği alamadıklarını dile getirdi. Rubio, çatışmaların sona ermesinin ardından bu kritik ittifakın geleceğinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

NATO Müttefiklerine Yönelik Sert Eleştiriler

Fox News‘e verdiği mülakatta açıklamalarda bulunan Rubio, özellikle ABD‘nin taleplerine rağmen Hürmüz Boğazı‘na destek göndermeyen veya askeri üslerinin kullanımına izin vermeyen NATO müttefiklerini hedef aldı. Rubio, “Onlardan hava saldırıları yapmalarını istemiyoruz. Askeri üslerini kullanmaya ihtiyacımız olduğunda cevap ‘Hayır.’ oluyor. O zaman neden NATO‘dayız?” sözleriyle müttefiklerin tutumunu sert bir dille eleştirdi.

İttifakın Geleceği ve Tek Yönlü İlişki Vurgusu

Senatörlük döneminden bu yana NATO‘yu “sıkı bir şekilde savunduğunu” belirten Marco Rubio, gelinen noktada ittifakın “giderek tek yönlü bir ilişki haline geldiğini” ileri sürdü. NATO‘ya ilişkin nihai kararın ABD Başkanı Donald Trump‘a ait olduğunu hatırlatan Rubio, “Bu çatışmanın ardından bu ilişkiyi yeniden değerlendirmemiz gerekecek. NATO‘nun ve bu İttifakın ülkemiz için değerini yeniden değerlendirmemiz gerekecek.” ifadelerini kullanarak ittifakın geleceğine dair önemli bir sinyal verdi.

Rubio, İran‘a ilişkin planlarında “bitiş çizgisini gördüklerini” de ekleyerek, “Bugün ya da yarın değil ancak yaklaşıyor.” dedi ve bölgedeki gerilimin devam edeceğine işaret etti.

Exit mobile version