Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi‘nde düzenlenen 5G ile İletişimde Güçlü Türkiye Töreni‘nde önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 5G teknolojisinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını dileyerek, “Dijital bağımsızlığımızı daha da yükseltecek, ülkemizin önünde iletişimin yanında ekonomiden eğitime geniş bir alanda yepyeni bir sayfa açacak 5G teknolojisinin hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Bu adımın, üretkenliğin zirveye ulaştığı yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu vurguladı.
Siber Güvenlikte Milli Egemenlik Vurgusu
Konuşmasında siber güvenlik ve dijital egemenlik konularına özel bir önem atfeden Erdoğan, dünyada söz sahibi olmak isteyen ülkelerin siber güvenlik tedbirlerini ve teknolojilerini geliştirmek zorunda olduğunu belirtti. Son dönemde Lübnan, Gazze ve İran başta olmak üzere yaşanan çatışmaların, siber güvenliğin kritik önemini bir kez daha gösterdiğini vurguladı. Veri çağında siyasi istikrar, ekonomik bağımsızlık ve dijital egemenlikin birbirinin tamamlayıcısı olduğunu ifade eden Erdoğan, “Sınırlarınızı kontrol ettiğiniz ölçüde siber vatanınızı, verilerinizi koruyamıyorsanız egemenliğinizde çok ciddi zaafiyet var demektir. 5G‘nin veri merkezleri ve yapay zeka kapasiteleri ile birlikte düşünüldüğünde bunun açıkça bir milli egemenlik meselesi olduğu ortadadır” dedi. Ülkemizi bu alanda parmakla gösterilen seviyelere çıkardıklarının altını çizdi.
Türkiye’nin Dijital Altyapı Hamlesi
Türkiye’nin dijital altyapısında kaydedilen ilerlemelere de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2002’de 81 bin kilometre olan fiber hat uzunluğunun 2025’te 657 bin kilometreye ulaştığını açıkladı. Geniş bant internet abone sayısının 3 binden 98 milyona, toplam internet abone sayısının ise 23 milyondan 100 milyona yükseldiğini belirtti. Ayrıca, aylık ortalama 494 dakika internet kullanımı ile Avrupa’da birinci sırada yer aldığımızı vurguladı. Emniyet birimleri ve ilgili tüm kurumlarla her türlü senaryonun başarıyla hayata geçirildiğini sözlerine ekledi.
Teknolojide Özgün Üretim ve Milli Seferberlik
Geçmişte teknolojik gelişmeleri sadece takip eden, yeni teknolojileri tribünden izleyen bir Türkiye olduğunu hatırlatan Erdoğan, “Yıllarca Türkiye’nin belli alanlarda geri kalmışlığını milletimizin giydiği kıyafete bağladılar. Bu bağnazlığa biz itiraz ettik. ‘Biz yapamayız’ diyen özgüven yoksunlarına teknolojide tam bir seferberlik ilan ettik. Bugün geldiğimiz noktada hem kendi teknolojimizi üretiyoruz” diyerek, Türkiye’nin teknoloji alanındaki dönüşümüne dikkat çekti.

