Koronavirüs sürecinden dolayı üç kez ertelenmek zorunda kalan Kocaeli Barosu 36’ıncı Olağan Genel Kurulu Kocaeli Ticaret Odası Burhan Kasım Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. Çarşaf liste şeklinde gerçekleşecek olan genel kurul öncesinde mevcut başkan Bahar Candemir Gültekin, tekrar aday oldu. Gültekin’in dışında bağımsız isimlerde yönetime talip olduklarını açıkladılar. İki bin 179 kişinin oy kullanma hakkının olduğu genel kurula İzmit Belediye Başkanı ve Kocaeli Baro Üyesi Fatma Kaplan Hürriyet, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 1.Hukuk Müşaviri ve Baro Üyesi Necmi Özen, Baro eski Başkanları Sertif Gökçe ve Fahri Örengül, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve çok sayıda avukat katıldı.Genel kurul saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Genel kurulun divan başkanlığını Mehmet Cumhur Arıkan yaparken divan katipliklerini ise Buse Baş, Ali Murat Bitik, Engin Kolat gerçekleştirdi.
“DAHA GÜÇLÜ KURUMSAL YAPI”
Kocaeli Barosu 36’ıncı Olağan Genel Kurulu’nda açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Bahar Candemir Gültekin, “ Yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımla birlikte genel Kurulumuzun bizlere verdiği bu onurlu görevi büyük bir sorumluluk duygusuyla ve samimiyetle yerine getirmeye çalıştık. Görev süremiz boyunca şeffaf, katılımcı ve dayanışmaya önem veren bir anlayışla meslektaşlarımızın sorunlarına çözüm üretebilmek, baromuzun kurumsal yapısını daha da güçlü hale getirebilmek için çalıştık. Düzenli olarak yaptığımız toplantılarla mali durumumuzda dahil olmak üzere tüm faaliyetlerimizle ilgili meslektaşlarımızı bilgilendirdik. Meslektaşlarımızı ve Baromuzun seçilmiş organlarını bir araya getirerek meslektaşlarımızın değerli görüşlerine başvurduk, Baromuzun ve mesleğimizin sorunlarını tartıştık, çözüm önerileri geliştirdik.
“BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGI”
Her zaman ve her ortamda Hukuk Devleti’ni, Hukukun Üstünlüğünü, Bağımsız ve Tarafsız yargıyı savunduk. Yargıya yapılan müdahalelere, kimden geldiğine ya da kime yöneldiğine bakmaksızın tüm hak ihlallerinin tepkimizi gösterdik, haksızlıkların ve hukuksuzlukların karşısında yer aldık. Hukuk devletinin olmazsa olmaz koşulunun özgür ve özerk Barolara mensup bağımsız savunma olduğunu; savunması kısıtlanmış, baskı altına alınmış ve görevini ifa edemez hale getirilmiş bir yargı sürecinin hukuka uygunluğundan ve bu haldeki yargının bağımsızlığından söz edilemeyeceğini yüksek sesle dile getirdik. Bu doğrultuda ne yazıktır ki çatı kurumumuz olan TBB. Ne rağmen çoklu Baro ve Baroların seçim sistemlerinin değiştirilmesine yönelik avukatlık kanunu değişikliğine tepkimizi göstererek kararlı bir mücadele verdik. Meslek kuruluşlarımızın işlevsizleştirilmesine, sesi kısılmış, cübbesi düğmeli topluluklar haline getirilmesine karşı durduk.
“MESLEKTAŞLARIMIZIN YANINDA OLDUK”
Mesleğimizin faaliyet alanına yönelik müdahaleleri önlemek amacıyla hasar firmaları ve arzuhalcilerle ilgili suç duyurularında bulunduk ve internet ortamında yaptıkları hukuka aykırı uygulamalara ilişkin erişim yasağı kararları aldık. Avukatlık mesleğinin bağımsızlığını ve saygınlığını zedelemeye yönelik tutum ve müdahalelere izin vermedik. Oluşan bu tür müdahalelerle ilgili yasal mücadele başlattık. Meslektaşlarımızın görevleri sebebiyle uğradıkları haksız saldırılarda meslektaşlarımızın yanında olduk. Mesleğimizi ve meslektaşlarımızın haklarını koruyabilmek amacıyla kurulan “Avukat Hakları Merkezi”nin yapısını değiştirerek daha etkin çalışma olanağına kavuşturduk.
“GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZIN MAĞDUR OLMASINA İZİN VERMEDİK”
Kocaeli Barosu Sulh Merkezini kurarak gerek meslektaşlarımız ve vatandaşlar, gerekse meslektaşlarımız arasında meydana gelen iletişim kaynaklı problemlerin ve uyuşmazlıkların barış odaklı çözülmesini sağladık. Bu surette yersiz disiplin soruşturması süreçlerini önleyerek taraflar arasında kalıcı sulhun oluşması, meslek itibarının korunması ve dayanışmanın güçlendirilmesini amaçladık. Mesleğe yeni adım atan ve bu nedenle çeşitli sıkıntılar yaşayan genç meslektaşlarımızın sorunlarına eğilmek önceliğimiz oldu. CMK yönergesini değiştirerek genç meslektaşlarımıza pozitif ayrımcılık uygulanmasını sağladık. Adli Yardım görevlendirilmelerinde de adil görev dağılımı sağlamak suretiyle genç meslektaşlarımızın mağdur olmalarına izin vermedik.
“CMK ÜCRETLERİ”
CMK ücretlerinin asgari ücret tarifesinden düşük olması, ücretlerden KDV alınması ve görevlendirme ücretlerinin geç ödenmesi gibi uzun yıllardır çözüm bulunamayan sorunları ve çözüm önerilerimizi Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliği nezdinde sürekli bir şekilde yazılı ve sözlü olarak dile getirdik. Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliği’nin Kocaeli Barosu tarafından uygulanmasına ilişkin yöntem ve ilkelerin düzenlendiği Kocaeli Barosu Adli Yardım Yönergesi düzenleyerek Adli Yardım hizmetlerini daha disiplinel hale getirdik. Meslektaşlarımıza Adli Yardım görevlendirmelerinden dolayı birikmiş vekalet ücreti borçlarımızı tamamını Türkiye Barolar Birliği’nden temin edilen ek ödenekler ile ödedik.
“STAJ EĞİTİMİ VERDİK”
Baro Akademiyi kurarak meslek içi ve staj eğitiminde nitelikli eğitim vermeye çalıştık. Stajyer avukatlarımıza uygulama ağırlıklı staj eğitimi verdik. Konularında uzmanlaşmış meslektaşlarımız, akademisyenler ve diğer uzman eğitimcilerden oluşan kadrolarımızla paneller, seminerler, eğitim çalışmaları düzenledik. Adalet Bakanlığından uzun uğraşlar sonucunda ‘Bilirkişilik Temel Eğitim’ yetkisini aldık. Bunun yanı sıra ülkemizin tüm illerinden katılan meslektaşlarımız ve Yargıtay üyeleri ile birlikte İş Hukuku uygulamalarına yön veren ‘Çalışma Hayatının Güncel Sorunları’ konulu ulusal bir sempozyum gerçekleştirdik. Maalesef Ülkemizi etkisi altına alan Pandemi süreci meslek içi eğitimlerin, sempozyum ve sosyal aktivitelere ilişkin organizasyonların sekteye uğramasına sebebiyet verdi. Ancak Baromuzun sosyal medya hesaplarını ve başkaca teknolojik imkanları kullanarak elverdiği ölçüde faaliyetlerimize devam etmeye gayret ettik.
“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ”
Avukatlık Kanunundaki görev ve sorumluluklarımıza uygun bir şekilde toplumsal olaylara bir hukuk kurumu perspektifi ile yaklaşarak ülkemizde meydana gelen, kadına karşı şiddet, çocuk istismarı, çevre katliamı ve hayvanlara karşı fena muamele olaylarına yani tüm hak ihlallerine karşı duyarlı davrandık. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinin önlenmesi, çocuk hakları konusunda etkinlikler ve bilgilendirmeye yönelik toplantılar yaptık. Sadece şehrimizde değil ülkemizin muhtelif yerlerinde vuku bulan kadın cinayetlerine ve çocuk istismarlarına ilişkin açılan davalara katılım sağlayarak takipçisi olduk. Bu davalarda Baroların katılma taleplerinin ret edilememesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması yönünde TBMM’ne ve ilgili kurumlara yazılı talepte bulunduk. Kamu Denetçiliği Kurumu’na yazılı başvuruda bulunarak ‘İstanbul Sözleşmesi’ nin uygulanması doğrultusunda tavsiye kararı alınması ve TBMM ‘ne gönderilmesini talep ettik.
“LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR”
Lösemili çocuklarımıza umut olmak için; Baromuz, Kocaeli Adliyesi ve Kızılay işbirliği ile Kocaeli Adliyesinde kök hücre ve kan bağışı kampanyası başlattık. Kocaeli Devlet Hastanesi ile işbirliği yapılarak ‘Organ Bağışı’ kampanyasına destek verdik. 05 – 10 Nisan Avukatlar Haftası etkinlikleri kapsamında İlköğretim öğrencilerine avukatlık mesleğini tanıtmak, sevdirmek ve adalet duygusunu geliştirmek amacıyla düzenlenen “ Çocuğum ve Haklarım Var ” konulu resim yarışması düzenledik.
“FAİZSİZ GERİ ÖDEMELİ YARDIM”
“Kamu Kurumları, STK.lar ve diğer Meslek Odaları ile ilişkilerimizi güçlendirerek toplum yararına yönelik projelerinin gerçekleştirilmesinde ortaklaştık. Kurul ve komisyonlarda görev alan meslektaşlarımızın büyük katkıları ile kamuoyunu bilgilendirmeye, farkındalık yaratmaya yönelik çalışmalar, paneller gerçekleştirdik. Mesleğimizin ekonomik ve sosyal güvencesizliğini en üst seviyede hissettiğimiz Pandemi döneminde Bir banka ile yapmış olduğumuz anlaşma neticesi almış olduğumuz promosyon bedelinden yarattığımız kaynak ile ihtiyaç duyan meslektaşlarımıza bir nebze destek olabilmek için faizsiz geri ödemeli maddi yardımda bulunduk.
“PANDEMİ NEDENİYLE GÖREV SÜREMİZ UZADI”
Avukatlık kanunu gereğince iki yıllık olan ancak dava konusu edilen hukuka aykırı Genelgelerle 4 kez yapılması engellenen Kocaeli Barosu Genel Kurullarımız sebebiyle 2 yıl 7 aya uzayan görev süremizin sonuna geldik. Görev süremiz içerisinde yaptığımız çalışmaları yukarıda özet olarak saymaya çalıştım. Hazırlayarak sizlere ulaştırdığımız çalışma raporu ile görev süremiz içerisinde gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmaları bilgilerinize ve değerlendirmelerinize sunduk. Bizlere tevdi ettiğiniz görevleri sizlere, mesleğimize ve Baromuza hizmet etmenin heyecanı ve onuru ile yerine getirmeye çalıştık.
“KUTSAL EMANET”
98. yaşını kutlayacağımız Cumhuriyetimizin en köklü kurumlarından olan ve Cumhuriyet hukukunun kalesi Baromuza Baro Başkanı olarak hizmet edebilme onurunu bana yaşatarak hizmet bayrağını teslim eden Kocaeli Barosunun değerli mensuplarına minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Bugün bu kutsal emaneti genel kurulumuza devrediyorum. Görev süremiz boyunca kurul, komisyon ve merkezlerde görev alsın almasın önerileri ve eleştirileri ile bizlere ışık tutan çok kıymetli meslektaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. Gültekin’in ardından geçmiş döneme ait faaliyet ve mali raporlar okundu.
AİDATLAR YÜKSELDİ
Genel kurulda alınan karar ile gelecek yıl bütçe tasarısı da oy birliği ile kabul edildi. Buna göre Baronun 1 yıllık geliri 1 milyon 380 bin olarak tahmin edilirken gideri ise 783 bin lira olarak belirlendi. 2022-2023 için ise gelir 1 milyon 493 bin olarak tahmin edilirken gider 861 bin lira olarak belirlendi. Genel kurulda alınan kararla Kocaeli Barosu 2022 yılı üye aidatları 450 liradan 550 liraya çıkarıldı. Girişi ücretleri 800 lira olurken, nakil ücreti ise bin liraya çıkarıldı. Alınan karar üyelerin oy birliği ile kabul edildi.