Üniversitelerin açılacağının duyurulması ile birlikte kiralara zam yapan ev sahipleri yurtlarda kontenjanın az olması sebebiyle kalacak yer bulamayan 5 öğrenci dün gece İzmit Cumhuriyet Parkı’nda ‘barınamıyoruz’ diyerek oturma eylemi başlattı. Aralarında gazetecilik, tıp, mühendislik ve pazarlama gibi bölümlerde okuyan öğrenciler kalacak yer bulamazken gece saat 00.00 itibariyle Cumhuriyet Parkı’nda dün oturma eylemi başlattı. Eylemler, ülke genelinde birçok ilde yapılırken Cumhuriyet Parkı’nda eylem ikinci günde de devam etti.
“YURDA YERLEŞTİRMELER DEVAM EDİYOR”
Gece saat 02.00 sularında Gençlik ve Spor İl Müdürü İbrahim Aktürk alana gelerek öğrencilerle konuştu. Sorunlarını anlatan öğrencilere Gençlik ve Spor İl Müdürü İbrahim Aktürk, “Buradaki arkadaşların barınma problemlerinin olmadığını bugün için söyleyebilirim. Şu an Kocaeli’de öğrencilik yapan arkadaşlarımız yurtlara müracaat ettilerse ve yurtlarda kalmak istiyorlarsa elbette kalabilirler. Takdir edersiniz ki her yıl öğrenci yurtlarıyla ilgili yerleştirmeler belirli periyotlarla devam ediyor. Yedek sıralamasında yer aldıysanız bile yedeklerde olan öğrencilerimizin de barınma problemlerini gideriyoruz. Olmadıysa da bu talebinizi alalım, sizlerin barınma problemlerini giderelim. Şu an Kocaeli’de öğrencilerin yurtlarda kalma olanakları ile ilgili çözümsüz bir problem olduğunu gözlemlemiyoruz. 12 bin civarında öğrencimiz Kocaeli’deki genel müdürlüğümüze bağlı müracaat var biz bunlardan 9 bin 152 tanesini ilk yerleştirmede yerine yerleştirmiş bulunuyoruz” dedi.
“BU PROBLEMİ ÇÖZEBİLECEĞİMİZİ TAHAHHÜT EDİYORUM”
Tüm tedbirlerin alındığını belirten Aktürk, “Bu yerleştirmeler devam ettiği süre zarfında da siz yedektesiniz, barınamazsınız diye bir durum yok. 500 öğrencimiz yedek listede olup barınma problemi olduğunu belirttiği için onları misafir öğrenci statüsünde ağırlıyoruz. Bununla ilgili bir problemimiz yok; hazırlıklar tam; tüm tedbirler alınmış durumda. Bizim yurtlarımızda böyle bir imkan olmasa dahi kamu kurumlarımızın misafirhaneleriyle bu problemi çözebileceğimizi taahhüt ediyorum. Sizlerin açıkta ya da ayazda kalmanızı istemeyiz” ifadelerinde bulundu.
“BEN NEDEN PARA VERİYORUM?”
Bir öğrenci, “Devlet yurtlarında öğrencilerden para alıyorsunuz. 420 lira bu ülkede hiçbir şey etmiyor ama cemaat yurtlarına, vakıflara devlet ekstra veriyor onların yurtları daha ucuz olsun diye. Bizim yerimiz var diyorsunuz ama neden Kocaeli Üniversitesi’nde özel yurtlarda öğrenciler 1200 liraya kalmak zorunda kalıyor. Neden devletimin parası vâkıfın yurduna indirim sağlaması için vakıfa veriliyor; ben neden para veriyorum? Gazi Süleyman Paşa Yurdu’nda 1 sene kaldım; biz size 12 ay boyunca söyledik. Yemekhaneler çok kötüydü hiçbir şey yapmadınız. Bize samimiyetiniz içten gelmiyor” dedi.
AKTÜRK: BEN ÖZEL YURTTA KALDIM
Aktürk ise “270 lira ile 450 lira yurdun fiziki şartlarına, kapasitesine göre değişkenlik gösteriyor. Öğrencinin hangi yurtta kalacağı onların tercihidir. Ben de üniversite zamanında özel yurtta kaldım; özel yurdun fiziki şartları daha çok hoşuma gitmişti; o yüzden kaldım. Bizim yurtlarımızın devlet ve bakanlık destekli diğer yurtlardan farkı ya da ona kıyasla söylediğiniz bazı hususlar var: kimseyi bir yurda yönlendirme gibi bakış açımız yok. Bakanlığımız tarafından başka yurtların desteklenmesi zaten yurt olanaklarının arttırılması anlamına geliyor. Bu imkanlardan ben haberdar değilim diyen varsa biz haberdar etmeye geldik. Başvurmayan öğrenciler varsa bilgilerini alalım; ivedi olarak bu gece itibariyle bakabiliriz” şeklinde cevap verdi.
“KOCAELİ’DE BARINMA PROBLEMİ YOK”
“650 TL burs kredi verirken 450 TL yurt ücreti alırken bu öğrencilerin nasıl yaşamasını bekliyorsunuz” sorusuna Aktürk, “Biz buraya tahsilat yapmaya gelmedik; barınma sorunu için geldik. Bizim size sunduğumuz bu paylaşımın Türkiye’nin her yerinde yapılabileceğini düşünüyorum ancak Kocaeli’de böyle bir problem yok. Siz bir yerde barınmak istiyorsanız biz sizi misafir edebiliriz. Barınma sorunuysa hepinizi şu dakikadan itibaren hemen yurtlarımıza alıp sıcak bir ortam sunabiliriz. Bu taleplerinizi ilgili mercilerle paylaşacağımızı bilmenizi isterim. Yurtta kalmak isteyen öğrenci sayısı Kocaeli’de 12 bin. Talebe cevap vermekle ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Umarım çok daha iyi imkanlarla bu ülkenin gençleri her geçen gün daha iyi eğitim fırsatını da yaşayacaktır” dedi.