2023 genel seçimleri öncesinde siyasi partiler milletvekili listelerini geçtiğimiz hafta YSK’ya teslim etti. Memleket Partisi’nin Kocaeli’de ilk sıraya yazdığı Umut Hamit Birben ismi ise birçok tartışma ve istifayı peşinden getirdi.
“YETERLİ BAŞVURU OLMADI”
Son yaşanan gelişmeler ile ilgili bir internet kanalında yayınlanan videoda açıklamalarda bulunan Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, “Biz ilk kez seçime giriyoruz. Daha önce deneyimimiz yok. Türkiye’de 13 ilde liste başı kadın olan başka bir parti var mı? İstanbul’da liste başında bir profesör kadın, Ankara Çankaya’da liste başında yine profesör bir kadın var. 2,3, ve 4.sıralarda da avukat ile doktorlar var. Bu fermuar sistemi böyle devam ediyor. Ama bu sistemi Kocaeli’de uygulayamadık. Neden? Çünkü yeterli başvuru olmadı.
“30 HAKKIMIZ VARDI”
Kocaeli’deki birinci sıra adayımız PM üyemiz. Boğaziçi Üniversitesi mezunu. Gencecik, pırıl pırıl bir kardeşimiz. Onun için kontenjan hakkımızı kullandık. Siyasi partiler kanunu yüzde 5 bu hakkı veriyor. Diğer partiler yüzde 100 kontenjan hakkını kullanıyor. Bana soracağınıza diğer partilere bu soruları sorun. 30 kontenjan hakkımızdan birkaç tanesini kullandık. Birini de Kocaeli’de kullandık”