Kocaeli Ticaret Odası’nın inşaat ve alt sektörlerinde faaliyet gösteren üyelerin yer aldığı meslek komiteleri, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca açıklanan 2022 yılı inşaat ve tesisat birim fiyatlarını değerlendirmek üzere toplantıda bir araya geldi. Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avni Aslan, oda yöneticisi Abdurrahman Çuhadar, meclis üyeleri İbrahim İbrahimoğlu, Veli Başkurt, Serkan Akyıldız, 18. Meslek Komitesi Başkanı Levent Yapıcı, Komite Üyeleri Mehmet Akgüneş, Faruk Mamik, Eyüp Gökmen Filinte ve Ozan Cumhur Albayrak’ın yer aldığı toplantıda açıklamayı, KOTO Saymanı Mikail Kayacı yaptı.
FARK GİDEREK AÇILACAK
Bakanlığa, ‘Yeni tarife gözden geçirilmeli’ çağrısı yapan Mikail Kayacı ortak açıklamada şu ifadelere yer verdi; “İnşaat maliyetlerindeki yükseliş devam etmekte olup çok fazla farktan dolayı sıkıntılar yaşanacaktır. Enerji, hammadde, kurdaki yükseliş, maliyet artışları ve en önemli etken üreticilerin ihracata yönelmesinden dolayı inşaat malzeme fiyatları bir sene içinde bazı kalemlerde yüzde 100’ün, bazı kalemlerde ise yüzde 200 üstünde bir artış yaşanmasına neden olmuştur.
YÜZDE 50’LİK ARTIŞA BİLE RAZIYDIK
Üreticinin maliyet artışlarından dolayı fiyatların yüzde 40- 50 bandında yükselmesini anlayışla karşılıyoruz lakin, ihracat yaptıkları için inşaat malzemelerinde yüzde 100 ile 200 arasında zam yapıp iç piyasayı ezmelerine anlam verememekteyiz. Dün iç piyasa ile var olan bugünkü duruma gelen üreticiler, bugün iç piyasaya eyvallah etmeyip ‘işine geliyorsa bu fiyatlardan al’ modu uygun bir tavır değildir. Bakanlık tarafından ihracata kota getirilmesi bu artışların önüne geçememiştir. Malzeme fiyatlarındaki artışlar, hız kesmiyor.
İÇ PİYASAYA DA BAKIN
Beklentimiz ihracat yapan üreticilerimizin hızlı bir şekilde kapasite artırımına gitmesi, bakanlık nezdinde desteklenmesi, bu sırada da üreticilerin iç piyasayı kollamasıdır. Aynı zamanda bakanlıktan beklentimiz, bayındırlık birim fiyatlarının tekrardan gözden geçirilmesidir. Buna göre artan fiyatlara göre üretici endeksini veya günün koşullarını gözeterek fiyatlandırılmasını talep etmekteyiz. Meslek komitelerindeki ilgili arkadaşlarla yaptığımız toplantıda taleplerimizi belirledik.
TALEPLER NELER?
İhale ve keşif teslim sürelerinin kısaltılması, piyasa şartlarına göre birim fiyatları belirlenmesi, ihale hak edişlerinin zamanında yapılması, bütçesi olmayan ihalelere çıkılmaması, kat sayılarının birim fiyat artışlarının ÜFE göz önünde bulundurularak yapılması gibi birçok maddeyi görüşerek, ilgili bakanlığa iletmek üzere dosya haline getirmiş bulunmaktayız.”