1. Haberler
  2. Güncel
  3. Mehmet Ümit Küçükkaya: Akçakese ve Alikahya halkına yarattığınız tedirginliği ortadan kaldırın

Mehmet Ümit Küçükkaya: Akçakese ve Alikahya halkına yarattığınız tedirginliği ortadan kaldırın

Mehmet Ümit Küçükkaya Akçakese ve Alikahya halkına yarattığınız tedirginliği ortadan kaldırın
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ümit Küçükkaya, meclis toplantısında çöp tesisiyle alakalı olarak, “Değerli yetkililer İlimtepe’de Körfez halkına, Umuttepe’de İzmit halkına, Alikahya halkına, şimdi Akçakese halkına yarattığınız bu tedirginliği lütfen ortadan kaldırın” dedi

 

CHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ümit Küçükkaya çöp fabrikası konusuyla ilgili olarak Ağustos ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı; “ Katı Atık Bertaraf tesisleriyle ilgili bir konu bu kentte konuşulmaya başlanacaksa sanırım; Türkiye’de bir ilk olması, birikimi, tecrübesiyle İZAYDAŞ tesisinden bahsetmeden…

ALİKAHYA HALKINDAN HELALLİK ALINMALI
Yine çektikleri pislik, koku, çile ve sağlıksız yaşam için ilimizdeki iki milyon vatandaşımızın, kendilerine borçlu olduğu Alikahya halkından helallik almadan, bu çilekeş vatandaşlarımıza bir teşekkür etmeden-minnet duygularımızı iletmeden sözlerime başlamak istemiyorum.

İZAYDAŞ’I ANLATTI
İZAYDAŞ 96 yılında kurulduğunda; Türkiye’de ilk ve tek olan bir tesisti. Bu tesisi kuran belediye İzmit Büyükşehir Belediyesiydi. Yani bugünki coğrafya hesap edildiğinde sadece Saraybahçe – Bekirpaşa sınırlarına sahip olan bir belediye ve bütçe. Yani adı Büyükşehir olsa bile imkanları ve yetkisi küçük bir belediye.

TESİS ŞEHRİN İÇİNDE
Tesisin kurulduğu günden sonra bölge imara daha da açılmış, çöp sahası 2 katından daha fazla büyümüş ve çöp almış, yerleşim yerlerine uzaklık kabul edilebilir sınırların çok altında kalmıştır. Bölgedeki yerleşik yaşam, gelen sanayi ve gelişim göz önüne alındığında tesisin şehrin içinde kaldığını söylemek sanırım çok abes olmaz. Bölgedeki önemli yaşam yerlerinin tesise yakınlığı 950 metre -1750 metre arasında kalmaktadır.

BÖLGE YAŞAMASI ZOR BİR HALE GELDİ
Sanırım bölgeye en son yapılan Kocaeli Stadı kuş uçuşu tesise 1150 metre uzaklıkta dersem ne demek istediğimi anlayacaksınız. Kısacası Alikahya’nın içinde bir çöp tesisi kalmıştır. Bu tesis ek büyümelerle bölgeyi yaşanması zor bir hale getirmiştir.

TÜM KENT MERAK EDİYOR
Kısacası üzerinde piknik yapılabilir diye yıllardır oyalanan Alikahya halkına sanırım başka bir yerde çöp tesisi kurulursa çöp ve kokudan kurtulacaksınız diyerek yine doğru bilgilendirme yapılmamaktadır. Yeni yapılacak tesis sonrası İZAYDAŞ’ın durumunu ne olacak açık açık, başta Alikahya’lı hemşerilerim olmak üzere tüm kent merak etmektedir.

İLERİDE SORUNLAR YAŞANACAKTIR
Doğu Bölgesi; Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi yerleşim yerlerine uzaklığı da Alikahya’daki gibi istenilen seviyede değildir. Tıpkı Alikahya halkıyla yaşadığımız sorunlar ileride bölge halkıyla yaşanacaktır. Tesisin yerleşim yerlerine yakınlığı açısından İzmit halkı ve nihayetinde Kandıra halkıyla bu sorunları yaşamamız kaçınılmazdır.

YERLEŞİM YERLERİNE MESAFESİ 3200 METRE
Benzerleriyle örneklemek gerekirse; İSTAÇ’ın İstanbul Anadolu yakası Kömürcüada/ Şile tesisinin yerleşim yerlerine mesafesi kuş uçuşu 5300 metredir. Avrupa Yakası Seymen / Silivri’deki tesisin yerleşim yerlerine mesafesi 3200 metredir. Bu mesafeler Kandıra’ya kurulması düşünülen tesisin yerleşim yerlerine olan mesafenin 2 katıdır.

DEFALARCA AÇIKLADILAR
Deprem olduğunda başta Cumhurbaşkanı olmak üzere ilgili bakanların; İzmit-Kandıra ve Kandıra-Şile arasında iki milyonluk şehir planlaması yapacağını ifade ettiğinizi bu kent vatandaşları henüz unutmadı. Tüm şehir planlamacıları kentin Kandıra yönüne doğru büyümek zorunda olduğunu defalarca açıkladılar.

BELEDİYEMİZ BİRAZ DAHA ÇALIŞMAYA MUHTAÇ
Sanırım bu tesisle, kentlerin girişine hoş geldiniz pankartları asarak vatandaşlarımızı karşılayacaksınız. Kısacası depremde nüfus taşıyacağız dediğiniz bölgeye; Turizm kenti ilan ettiğiniz bölgeye, dibine Gıda OSB yaptığınız bölgeye, bir tesis kuracaksınız. Herhangi bir işletme yapılmaması şartıyla Orman Bakanlığından 24 ay geçici izin alınan ama ÇED raporuna göre 30 yıllık bir tesis yapacaksınız. Ya depremde dediğiniz 2 milyonluk şehirler çılgın proje kapsamında veya tesislerin yerleri üzerine belediyemiz biraz daha çalışmaya muhtaç.

TESİSLER ORMAN ARAZİSİNE KURULUYOR
Değerli yetkililer ve sürecin yöneticileri; Tıpkı İlimtepe’de Körfez halkına
Tıpkı Umuttepe’de İzmit halkına Tıpkı Alikahya halkına, şimdi Akçakese halkına yarattığınız bu tedirginliği lütfen ortadan kaldırın. Son dönemde seçilen tüm tesislerin tek ortak noktası Orman arazisidir.

KOCAELİ HALKINI BU PARADOKSTAN KURTARALIM
Halbuki kurulacak bu tesisin asıl amacı günümüzde gittikçe bozulan iklimimizi korumaya yardımcı olmasıdır. Tesisimizin; İklimlerimize yani geleceğimize destek olması için kurulduğu gerçeğine bakarsak; ormanlarımıza zarar vermek ne kadar doğrudur. Kocaeli halkını bu paradokstan kurtarmak hepinizin asli görevidir.

ÇÖP HANGİ YÖNTEMLE KURUTULACAK
Bir diğer kuşkulu, meraklı olduğumuz ve öğrenmeye aç olduğumuz konu ise Tesisin Teknolojisidir. İşletim süreçleri – Prosesi nedir? Sistem çöpü kaç derecede kurutuyor! İşletim sıcaklığı bilgisi yok! Çöp hangi yöntemle kurutulacak. Doğal yolla mı? Çıkan metanın enerji verimlilik değerine ulaşması mı beklenilecek? Yakılarak havaya mı verilecek?

KAMUOYU MERAK EDİYOR
Buhar çıkışı ne olacak? Baca gazı arıtımı ne olacak? Kurutmayı hangi enerji veya yöntemle – teknikle yapacaksınız? Ne yazık ki bunlar ÇED raporunda yok.
Kısacası, katı atık bertaraf tesisimizin işletme süreçlerini ve olası aksiliklerde alınacak tedbirlerini; kamuoyu merak ediyor.

ŞEFFAFLIK İLKESİNİ ŞİAR EDİNİN
Bu bilgileri vermemenizin nedeni süreçte teknolojiyi evirmeyi mi düşünüyorsunuz merak ediyoruz. İnanıyoruz ki ne kadar az bilinmezlik oluşursa; vatandaşın projeyi benimseme oranı o kadar yükselecektir. Dolayısıyla bu konuda size verebileceğimiz en büyük tavsiye sürecin tümünde “şeffaflık” ilkesini şiar edinmenizdir.

ATIK EN YAKIN LOKASYONDA BERTARAF EDİLMELİ
Atık yönetiminde ideal olan: Atığın en yakın lokasyonda bertaraf edilmesi ilkesidir. Kentin Doğusu-Batısı güzergahındaki nüfus oranı göz önüne alındığında bu süreç; Doğu ve Batı tesislerinin aynı anda başlatılmasını düşünmeyi mecbur kılar.

SİZCE BU SEYAHATLER MAKUL MÜDÜR?
Şöyle ki; kentin batısından 85 kilometre gelen çöp, ATY olarak kentin çimento fabrikalarına geri dönecektir. Bu fabrikaların en yakını 45 kilometre, ötekisi 85 kilometredir. Trafik yoğunluğu, sızıntı suyu, çevre ve benzeri tüm faktörler göze alındığında bu seyahatler sizce makul müdür?

ÇÖP SIZINTI SUYUNUN TAŞINMASI DOĞRU MU?
‘‘Sızıntı suyu; dengeleme havuzunda toplanacak ve sızıntı suyu arıtma tesisine verilecektir’’ ÇED raporundan bir cümle. Günde 254 metreküp sızıntı suyu 20 metreküplük vidanjönler le hesaplarsak günde 13-15 arası vidanjör hizmetine denk geliyor. Bu hassas sızıntı suyunun, arıtma tesisinin dengesini bile bozabilme hassaslıkta olan, çöp sızıntı suyunun taşınması doğru mudur?

ARITMA TESİSİ YAPMAKTAN KAÇMAMALISINIZ
Vahşi depolama yapmayacağınızı söylediğiniz bu kadar büyük tesis arazisine arıtma tesisi yapmaktan kaçmamanız gerektiğini düşünüyorum. Çöp ve sızıntı suyunun ‘’Süleyman Paşa Türbesi’’ gibi gezmesi; atığın en yakın lokasyonda bertaraf edilmesi ilkesine uyduğunu düşünmemekteyiz.

TEYİT ETTİĞİNİZ BAĞIMSIZ BİR KURULUŞ VAR MIDIR?
Atıktan Türetilmiş Yakıt: ATY Prosesinizi bilmiyoruz ama vaat edilen ATY için vaat edilen değer 2500 kcal . Bu değere hangi yöntemle ulaşılacaktır? Teyit ettiğiniz bağımsız bir kuruluş var mıdır? Evsel atığın iyimser rakamlarla 900/1300 kcal değerlerden oluştuğu gerçeği göz önüne alındığında, bu atıklardan çıkan ATY’nin satış değerinin olması pek mümkün gözükmüyor Kentimizde ATY üreticileri, ATY satın alacak firmalar ile ilgili görüşmeleriniz oldu mu?

OLUŞAN GERGİNLİK AZALTILMALI
Kentimizde Katı Atık Yönetiminde marka olan İZAYDAŞ bu süreçte neden sessiz kalıyor. Belediyemizin yetkilileri, ATY süreçlerinin tüm muhataplarıyla şeffaf bir teknik bir çalışma yapması kentimizde olacak bu tesiste oluşan gerginliği azalmada yardımcı olacağını düşünüyoruz. Tabi ki aynı süreç kentte tesisin yeri konusunda konunun tüm muhataplarıyla görüşülerek yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.

HEBA OLMASINI İSTEMİYORUZ
Kısacası; İklim değişikliğiyle mücadele adına yapılan tesislerin bu mücadelede insanlığın en büyük müttefiki olan ormanlarımıza zarar getirmesini istemiyoruz.
Kocaeli Akademik Odalar Birliği ve Büyükşehir yetkililerinin tesis yeri konusunda anlaştığı bölgeleri : ‘ama oraya imar gelebilir’ kaygısına heba olmasını istemiyoruz’

VAHŞİ DEPOLAMA YAPILMASINI İSTEMİYORUZ
Yer seçiminde en makul ve çöpe en yakın bölge de bertaraf ilkesinin öncelenmesini istiyoruz. Tekrar ediyorum çöplerimiz ve sızıntı sularının Süleyman şah türbesi gibi gezmesini istemiyoruz. Yapacağınız tesisin teknolojisinin ve işletme yönetiminin daha şeffaf olmasını istiyoruz.
Kesinlikle ve kesinlikle vahşi depolama yapılmasını istemiyoruz ilgili tesis arazisinin çok geniş olması, korkularımıza neden olmuyor değil?

ALİKAHYALILAR İZAYDAŞ’IN ÇEVRESİNDE PİKNİK YAPAMADI
Kısacası bu konuda en çok acı çeken; başta Alikahyalıların ve Akçakeselilerin yani kandıra ve İzmit halkının, daha önce aynı korkularla baş etmek zorunda kalan; İlimtepe/ Körfez Umuttepe/ İzmit halkının pembe vaatlerle gözlerinin boyanmasını istemiyoruz. Çünkü İZAYDAŞ’ın çevresinde hiçbir Alikahyalı piknik yapamadı.

“KORUMA BANDINI KAÇ METREYE DÜŞÜRECEKSİNİZ”
Bari yapılacak yeni tesis sayesinde İZAYDAŞ’tan dolayı Alikahya halkına çektiğiniz koruma bandını kaldırıp kaldırmayacağınızı veya koruma bandını kaç metreye düşüreceğinizi açıklarsanız, Alikahyada’ki halkımızın yüreğine su serpersiniz”

Mehmet Ümit Küçükkaya: Akçakese ve Alikahya halkına yarattığınız tedirginliği ortadan kaldırın
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir