Kocaeli Ticaret Odası(KOTO) Temmuz Ayı Meclis Toplantısı Burhan Kasım Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan’ın başkanlığında gerçekleşen toplantıya KOTO Başkanı Necmi Bulut, Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Osman Eşgin, Kocaeli Vergi Dairesi Başkan Yardımcıları ve meclis üyeleri katıldı. Toplantıda Kocaeli Vergi Dairesi Başkan Yardımcısı Akın Rıfat, yeni yapılandırma kanunu hakkında meclis üyelerine sunum gerçekleştirdi.
“31 AĞUSTOS’A KADAR YÜRÜRLÜLÜKTE”
Kocaeli Vergi Dairesi Başkanı Osman Eşgin, yeni yapılandırma kanunu ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Eşgin yaptığı değerlendirmede, “Kanun 31 Ağustos’a kadar yürürlülükte. Kanun, 9 Haziran 2021 tarihinde gündeme girdi. Bu kanun bir öncekilere göre daha geniş kapsamlı. Kesinleşmemiş alacaklılılar, dava sürecindeki alacaklar hakkında sulh edinme gibi yollar var. Herkes kendine uyan şartlarda kanundan yararlanabilir.
“BİNAMIZI TAŞIYORUZ”
Kanunun birçok aşamasını intertten online olarak yapılabiliyor. Sadece devam eden davalar için belge alınabiliyor. Bir de eski borçlar hakkında bilgi almak için vergi dairesine bekleriz. İnternet ödemesi yapıldığında anında sisteme geçiyor” dedi. Vergi dairesinin taşına işlemi hakkında da konuşan Eşgin, “Bu hafta itibari taşınma işlemlerini başladık. Merkez binamızı Derince’ye taşıyoruz. Vatanşlar işlemlerini Acısu Vergi Dairesi’nden de yapabilirler” şeklinde konuştu.
“HERKES AŞI OLMALI”
Eşgin’in ardından konuşan KOTO Başkanı Necmi Bulut, “Temmuz Ayı içerisinde şehit düşen askerler ve polislerimize Allah’tan rahmet diliyorum. 1Temmuz itibari ile başladığımız yeni normalleşme il bütün yasaklar kalktı. Ama bugün itibari ile vaka sayıları yine yükseldi. Herkesi aşı olmaya davet ediyorum. Ülkemizde 2020 yılında başlayan pandemiye rağmen ekonomide ki büyüme ve toparlanma bizi mutlu etti. İlk çeyrekteki büyümenin ardından ikinci çeyrekte de aynı büyümeyi gerçekleştireceğimize inanıyorum.
1 MİLYAR 522 MİLYON İHRACAT
2021 yılı başından itibaren İhracatta gerçekleşen artış Haziran ayında da devam ederek geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %47’lik artış ile 19,8 milyar dolara yükselmiştir. İthalatımız ise yılın ilk yarısında geçtiğimiz yıla göre %27,5 artarak 126 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. İlk altı ay ihracatın ithalatı karşılama oranı bir önceki yılla göre 7,3 puan artış ile %83 e ulaşmıştır. İlimiz ise Haziran ayı 1 milyar 552 milyon ihracat ile ülke genelinde 2. Sırada yer almaktadır.
274 FİRMA KAYIT SİLDİ
Odamıza 2021 yılı ilk 6 aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %37 artışla toplam 865 firma ya da kuruluşun kayıt işlemi gerçekleştirildiğini, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %12 artışla 192 firma ya da kuruluşun ise kayıt silme işlemi gerçekleştirildiğini görüyoruz. Kocaeli genelinde 2021 yılı 6 aylık döneminde toplam 1.499 firma kuruluşu gerçekleştirilirken 274 firma ya da kuruluşun ise kayıt silme işlemi gerçekleştirilmiştir” dedi.
“ARTIK KAPANMAK İSTEMİYORUZ”
Bulut’un ardından söz alan KOTO Meclis Üyesi Yaşar Can, “Biz artık kapanmak istemiyoruz. Sağlık bilmiyoruz fakat istatistikleri biliyoruz. Aşının bu Covid-19’a faydalı olduğunu biliyoruz. Lütfen aşı olalım. Aşı ile ölüm oranları değişiyor. Daha dikkatli olalım ki işletmelerimiz kapanmasın. Bir kere daha kapanırsak daha dayanamayız.
“İSPAŞ’A DESTEK OLUN”
Pişmaniyecileri ortak çatı altında topladık. Şubat ayından bu yana faaliyetlerimize devam ediyoruz. İSPAŞ adı altında üretim ve satışlarımıza başladık. Bize destek veren KOTO Başkanı Necmi Bulut’a teşekkür ediyorum Sizin de İSPAŞ’a desteğini bekliyorum” dedi
“BİR DAHA KAPANMAK İSTEMİYORUZ”
Dilek ve temenniler bölümünde konuşan KOTO Meclis Üyesi Eray Bodur, “Son 18 ayın yarısında dükkanlarımızı kapattık. 1 Temmuz’da itibaren tekrar işletmelerimizi açma imkanı bulduk. Ama maalesef tedbirleri unuttuk. Pandemi bitmiş gibi davranmayıp masa ve mesafe kurallarına uyalım. Artık elimizde aşı gibi bir kozumuz var. Lütfen herkes aşısını olsun. Bu sağlığımız açısından çok önemli. Lütfen işletmecileriz pandemi kurallarına uysunlar. Bir daha kapanmak istemiyoruz. Kısıtlamalar olacaksa, işletmelerimizin kapanmaması için sadece aşılı olan insanlar ile devam edebilir miyiz diye düşünüyoruz. Bu alanda da çalışmalar yapacağız” dedi.
YENİ YAPILANDIRMA KANUNU NEDİR?
Kanunla, vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçların tamamıyla bunlara bağlı gecikme zamları ve faizleri yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borçların ödenmesi fırsatından yararlanılabiliyor. Vergi aslına bağlı cezaların (vergi ziyaı) tamamen, vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yüzde 50’sinin silinmesi sağlanıyor.
Başvuru halinde ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) aslı ile bunlara bağlı faizler yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borçların ödenmesi söz konusu olabiliyor. Trafik para cezaları ve diğer idari para cezalarının tamamı, öğrenim ve katkı kredisi alacaklarının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zamları yerine Yİ-ÜFE oranında güncelleme yapılarak hesaplanan borcun ödenmesi imkanından faydalanılabiliyor.
Dava konusu yapılan vergi tarhiyatları, vergi cezaları ve idari para cezaları gibi ihtilafların sulh yoluyla sonlandırılması, vergi incelemesi ve takdir işlemleri devam eden alacakların yapılandırılması, matrah veya vergi artırımında bulunan ve şartları yerine getiren mükelleflere ilişkin vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmaması, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan ya da kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlar ile kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyan edilmesi ile işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi, ihtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine tahakkuk etmiş vergilerin yapılandırılması imkanlarından yararlanılabiliyor.