1. Haberler
  2. Güncel
  3. Pezeşkiyan’dan Sert Çıkış: İran, Baskı Altında Müzakere Etmeyecek

Pezeşkiyan’dan Sert Çıkış: İran, Baskı Altında Müzakere Etmeyecek

featured
Google'da Abone Ol
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin ABD‘nin artan baskı ve kuşatma politikaları altında dayatılan müzakerelere katılmayacağını net bir dille ifade etti. Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile yaptığı telefon görüşmesinde bu duruşunu yineleyen Pezeşkiyan, sorunların çözümü için öncelikle operasyonel engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.

ABD’ye Net Mesaj: Güven İnşası Şartı

İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre, Pezeşkiyan görüşmede ABD‘nin İran‘a yönelik deniz ve saha kısıtlamalarını artırmasının, güven inşası ve diplomasi açısından ciddi bir engel teşkil ettiğini belirtti. İran Cumhurbaşkanı, “ABD‘ye açık tavsiyemiz şudur; sorunların çözümü için uygun bir zemin oluşturulacaksa, öncelikle kuşatma dahil olmak üzere operasyonel engeller kaldırılmalıdır. Zira İran, baskı, tehdit ve kuşatma altında dayatılan müzakerelere girmeyecektir.” ifadelerini kullandı. Müzakere sürecinin ancak karşılıklı saygı ve güven inşasıyla ilerleyebileceğini kaydeden Pezeşkiyan, baskı ve tehdit politikaları devam ederken diyalogdan sonuç alınamayacağını dile getirdi.

Pakistan’dan Diplomatik Destek ve Bölgesel İstikrar Vurgusu

Görüşmede Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de ülkesinin İran ile kardeşlik ve dayanışma ilişkilerine büyük önem verdiğini belirtti. Mevcut gerilimin azaltılması için diplomatik çabalara aktif destek verdiklerini ifade eden Şerif, bölgesel tansiyonun düşürülmesi adına Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan ile yürütülen temasların ateşkesin korunması ve kalıcı barışın sağlanması açısından kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Şerif ayrıca, Pakistan‘ın İran‘ın egemenliğini ve güvenliğini hedef alan hiçbir adımı kabul etmeyeceğini, İran‘ın baskı ve savaşla teslim alınamayacağını, İran halkının güçlü bir direnç gösterdiğini ve rejim değişikliği beklentilerinin gerçekçi olmadığını vurguladı.

Pezeşkiyan, İran‘ın savaş başlatan taraf olmadığını ve bölgesel istikrarsızlık istemediğini yineleyerek, müzakerelerin ancak eşit şartlarda ve uluslararası hukuk çerçevesinde yürütülebileceğini ifade etti. Bölgedeki mevcut dönemin son derece hassas olduğu ve yanlış adımların daha büyük krizlere yol açabileceği konusunda iki lider de hemfikir kaldı.

Pezeşkiyan’dan Sert Çıkış: İran, Baskı Altında Müzakere Etmeyecek
0

Giriş Yap

Korkusuz Kocaeli ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

KAI ile Haber Hakkında Sohbet

KAI ile Haber Hakkında Sohbet

Yapay zeka yanlış bilgi üretebilir