Sayıştay, iktidara yakın müteahhitlere ilana çıkmadan, özel davetle verilen 9 dev ihalenin sonucunun kamuoyundan saklandığını ortaya çıkardı. Bu ihalelerin arasında Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temini Montaj ve İşletmeye Alma İşleri” ihalesi de yer aldı.
Sayıştay, Ulaştırma Bakanlığı denetim sonuçlarını açıkladı. Kurumun, kanun gereği TBMM’ye sunduğu bulgular arasında çarpıcı tespitler yer alıyor. Buna göre muhalefet partilerinin ‘beşli çete’ olarak tanımladığı müteahhitlere verilen 9 dev projeyle ilgili usulsüzlük de yer alıyor.
ŞEHİR HASTANESİ TRAMVAY İHALESİ KAMUOYUNDAN SAKLANMIŞ
Kamu İhale Kanunu’na göre ihale sonuçlarının en geç 15 gün içinde Kamu İhale Kurumu’na bildirilmesi gerekirken özellikle 2019 ve 2020 yıllarında kamuoyundan saklanarak gerçekleştirilen dev ihalelerin sonuçlarının halen kuruma bildirilmediği ortaya çıktı. Dev ihalelerin arasında Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temini Montaj ve İşletmeye Alma İşleri
İHALE BİLGİLERİ YER ALMIYOR
Söz konusu yükümlülük, Kanun’un temel ilkelerinin sayıldığı 5’inci maddesindeki ihalelerde saydamlık ve kamuoyu denetimi sağlanması ilkelerinin tesisi ve Kurum tarafından oluşturulacak istatistiklerin tam ve doğruluğunun sağlanmasının gereğidir. Ancak, yapılan incelemede, Bakanlık tarafından ihale edilerek sözleşmeleri imzalanan ihalelerin bir kısmının sonuç bildirimleri, Kanun’da öngörülen süreler dolduğu halde, EKAP T.C. Sayıştay Başkanlığı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 46 aracılığıyla gönderilmediğinden söz konusu işlere ait ihale, ilan ve sözleşme bilgilerinin Platform üzerinden görüntülenemediği tespit edilmiştir.